Pihak Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi (FBMK) telah manganjurkan Pesta Makanan Tradisional bagi mengeratkan lagi hubungan di antara para pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) dan merupakan satu peluang bagi seluruh warga UPM mengenali antara satu sama lain serta mengetahui setiap jenis makanan tradisional daripada seluruh negeri di Malaysia. Di samping itu, program ini dapat menambahkan lagi ilmu pengetahuan warga UPM dengan lebih mendalam.
Pesta Makanan Tradisional merupakan satu program yang telah dilaksanakan oleh Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi bagi mengeratkan lagi hubungan di antara para pelajar dan warga UPM dan merupakan peluang kepada mereka yang masih belum mengenali jenis-jenis makanan tradisional dari seluruh negeri di Malaysia. Selain itu, program ini juga dapat memperkukuhkan pengetahuan tentang kebudayaan dan kepelbagaian masyarakat di Malaysia.
Antara tujuan utama mengapa program ini dianjurkan adalah kerana:-
1. Memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar UPM tentang makanan tradisional di Malaysia.
2. Memupuk minda yang positif, kreatif dan inovatif hasil dari pertandingan dan persembahan yang dilakukan.
3. Mengetahui keunikan dan daya tarikan yang ada pada setiap makanan.
4. Menzahirkan aspirasi dan rasa cinta terhadap tradisi Melayu.
Antara kebaikan atau kelebihan yang diperolehi daripada pesta makanan ini ialah memartabatkan lagi maknan tradisional melayu di kalangan pelajar UPM dan pelajar dapat lebih mengenali mengenai makanan dan permainan tradisional.
No comments:
Post a Comment